Controversata istorie a rujului

Atunci cand vorbim despre produsele care scot in evidenta frumusetea unei femei, vorbim, implicit, si despre ruj. Cu siguranta multe dintre voi stiti ca rujul reprezinta unul dintre cele mai folosite produse cosmetice din toate timpurile. Astazi este nelipsit din posetele tuturor femeilor.

Istoria lui a luat nastere in urma cu mai bine de 5.000 de ani, cand femeile din Mesopotamia antica au inceput sa-si coloreze buzele folosind lut rosu, oxid de fier, henna, alge marine, dar si un amestec de iod, brom, manita. Bineinteles ca, unele dintre aceste combinatii erau extrem de toxice, provocand de multe ori moartea persoanelor care le utilizau. Din aceasta cauza amestecurile de acest gen au primit denumirea de ”sarutul mortii”.

Cele mai multe referiri cu privire la utilizarea acestui produs cosmetic fac trimitere la perioada domniei Cleopatrei (51 – 30 i.e.n). Aceasta este cel mai reprezentativ personaj din vremea respectiva care si-a pus in valoarea frumusetea colorandu-si buzele. Formula rujului ei era compusa din: furnici zdrobite si carmin, inglobate in ceara de albine.

De asemenea, femeile romane care faceau parte din clasa superioara utilizau frecvent produse care le colorau buzele.

Cel care a inventat pentru prima oara rujul este andaluzul, de origine musulmana, Abu al-Quasim al-Zahawai. Acesta creeaza in anul 900 primul baton parfumat facut din ceara pentru pigment.

Istoria acestui produs cosmetic este destul de controversata pentru ca in decursul celor 5.000 de ani de existenta a cunoscut numeroase urcusuri si coborasuri. In timpul Evului Mediu s-a bucurat de popularitate in randul femeilor, insa acest succes a fost curmat repede din cauza faptului ca multi au inceput sa-l asocieze cu femeile de moravuri usoare.22

In timpul domniei regina Elisabeta I, rujul urca din nou pe culmile succesului. In aceasta perioada era confectionat din ceara de albine si petale de flori uscate (trandafiri si muscate).

La sfarsitul anilor 1700 acest controversat produs intra, din nou, intr-un con de umbra. Parlamentul de la acea vreme adopta o lege prin care femeile care purtau ruj pentru buze erau condamnate la moarte (arderea pe rug) pentru ca erau considerate a fi vrajitoare.

La aproximativ 100 de ani distanta tendinta se schimba total, iar rujul apare pentru prima data intr-un catalog. Sears Roebuck ofera femeilor ruj pentru buze si fard de obraji.

Odata cu dezvoltarea industriei filmului creste si productia rujului. Popularitatea nuantelor si tipurilor de ruj au fluctuat foarte mult de-a lungul timpului. Astfel ca, in anii 20 cea mai utilizata culoare de ruj era cea rosie. In anii ’30 Max Factor aduce pe piata un nou produs – luciul de buze, iar utilizarea nuantelor sidefate capata proportii.images7

30 de ani mai tarziu culorile rujurilor incep sa fie din ce in ce mai diversificate.

Scopul acestui articol este de a va aduce la cunostinta dorinta femeilor din toate timpurile, aceea ce a-si pune in valoare frumusetea utilizand diverse produse. Chiar daca viata le era pusa in pericol dorinta de a arata bine nu a fost mai putin arzatoare.

Astazi avem la dispozitie o multime de produse care sa ne ajute sa aratam mai feminine. Este pacat sa le ignoram!

Lucrul de care trebuie sa tineti cont este ca nuanta rujului o alegeti in functie de tipul machiajului pe care il purtati, dar si de momentul zilei.index11

Alegeti culori deschise de ruj pentru zi si mai accentuate seara. Insa, aveti grija sa nu faceti din fetele voastre masti de carnaval.index2

Rujul rosu nu se potriveste cu un machiaj in culori inchise, incarcat. Daca vrei sa te faci remarcata prin intermediul unor buze rosii, aplica la ochi un make-up pin-up si astfel te vei transforma intr-un adevarat star de cinema.

De asemenea, sfatuiesc persoanele cu ten matur sa evite pe cat posibil colorarea buzelor cu rujuri lucioase, dar si cele foarte puternic colorate. Nuantele pale, calde sunt foarte potrivite pentru ele.

Sa aveti o saptamana plina de zambete colorate!

Enjoy beauty!

Leave a Reply